Φλεβική Ανεπάρκεια
- Αίσθημα βάρους και οίδημα στα κάτω άκρα, αίσθημα καύσου, ή πόνος.
- Συνήθως μετά από ορθοστασία, το απόγευμα μετά τη δουλειά.
- Τυπικά επιδεινώνεται η συμπτωματολογία τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Αυτή είναι η συνήθης περιγραφή των συμπτωμάτων που έχει ο ασθενής που πάσχει από Χρόνια Φλεβική.
- Ανεπάρκεια.
- Στην κλινική εξέταση παρατηρούνται διατεταμένες φλέβες που ονομάζονται κιρσοί.
- Επίσης, μπορεί να παρατηρηθούν μικρά διατεταμένα φλεβίδια μπλε ή κόκκινου χρώματος που ονομάζονται ευρυαγγείες.
Τι είναι η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια;
Οι αρτηρίες είναι τα αγγεία του διανέμουν το αίμα από την καρδιά στο σώμα. Οι φλέβες κάνουν την αντίστροφη δουλειά. Συλλέγουν το αίμα από το σώμα και το επαναφέρουν στην καρδιά. Το αίμα που ρέει στις φλέβες πρέπει να υπερνικήσει τη βαρύτητα για να ανέβει από τα κάτω άκρα. Αυτό εν μέρει επιτυγχάνεται με την αρνητική πίεση της καρδιάς κατά τη φάση της διαστολής, καθώς και με την αρνητική πίεση του θώρακα κατά την εισπνοή.
Καθώς ο άνθρωπος κινείται συσπώνται οι μυς των κάτω άκρων. Η σύσπαση των μυών συνθλίβει τις φλέβες των κάτω άκρων. Οι φλέβες έχουν στο εσωτερικό τους βαλβίδες οι οποίες κατά τη σύνθλιψη των φλεβών ανοίγουν και έτσι προωθείται το αίμα από κάτω προς τα επάνω. Όταν χαλαρώνει ο μυς στο βηματισμό αίρεται η σύνθλιψη των φλεβών και έτσι κλείνουν οι βαλβίδες μη επιτρέποντας το αίμα που ανέβηκε να κατέβει. Στην επόμενη μυϊκή σύσπαση επαναλαμβάνεται ο ίδιος κύκλος με αποτέλεσμα η συνεχής διάνοιξη και σύγκλιση των βαλβίδων των φλεβών να προωθεί το αίμα από κάτω προς τα πάνω.
Διαταραχή στη σύγκλιση των βαλβίδων στο φλεβικό δίκτυο των κάτω άκρων οδηγεί σε αδυναμία των φλεβών να προωθήσουν το αίμα προς τα επάνω. Αποτέλεσμα αυτού είναι όγκος αίματος να λιμνάζει στα κάτω άκρα, τα πόδια να οδηγούνται σε φλεβική στάση και έτσι αναπαράγεται η συμπτωματολογία που περιγράφει ο ασθενής.
Η αυξημένη πίεση στις φλέβες του ασθενή οδηγεί το τοίχωμα της φλέβας σε μόνιμη, μη αναστρέψιμη κιρσοειδή διάταση. Οι βλάβες στο τοίχωμα της φλέβας σε συνδυασμό με την πτώση της ταχύτητας ροής του αίματος μπορεί να οδηγήσουν σε φλεβική θρόμβωση.
Η φλεβική ανεπάρκεια είναι πολυπαραγοντική νόσος
Η νόσος είναι συχνότερη στις γυναίκες. Μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 20 ετών, όμως η συχνότητα αυξάνεται με την ηλικία. Περίπου το 50% των γυναικών μεταξύ 40 και 50 ετών έχουν παθολογικές φλέβες, ενώ στις ηλικίες μεταξύ 60 και 70 ετών το ποσοστό φτάνει το 75%. Στους άντρες τα ποσοστά αυτά είναι χαμηλότερα.
Η παρατεταμένη ορθοστασία επιδεινώνει τη νόσο. Επίσης ορμονολογικοί παράγοντες αλλά και η εγκυμοσύνη σχετίζονται με τη Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια.
Αντιμετώπιση της νόσου
Η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται με την κλασική χειρουργική επέμβαση της σαφηνεκτομής. Η σαφηνεκτομή στοχεύει στην εκρίζωση της μείζονος σαφηνούς φλέβας και σε συνδυασμό με τοπικές κιρσεκτομές αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνολογίες για τη βέλτιστη αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας. Οι ραδιοσυχνότητες, η σκληροθεραπεία αφρού και η επέμβαση με τη χρήση των laser έχουν βελτιώσει θεαματικά την αντιμετώπιση της νόσου.
Η Τεχνολογία των Laser στη Φλεβική Ανεπάρκεια